Понад 15 асоціацій України виступили проти екологічних маніпуляцій та підписали Меморандум про співпрацю

Підписання відбулось 12 липня 2019 року під час брифінгу «Екологічні маніпуляції: ціна для України», проведеного за ініціативи Професійної асоціації екологів України в прес-центрі ІА «Українські новини».

Екологічні маніпуляції з політичною або комерційною метою останнім часом стали небезпечним трендом в світі, який, на жаль, охопив і Україну. Це спонукає український бізнес об’єднувати зусилля для протидії таким явищам, коли певні політики або бізнес-конкуренти через створені псевдоекологічні організації закликають закривати ті чи інші перспективні проекти та важливі підприємства, поширюють неперевірену, а часом відверто фейкову інформацію та грають на настроях суспільства. Під час брифінгу було наведено багато яскравих прикладів таких маніпуляцій, що фіксуються в Україні, та окреслено завдання щодо їх запобігання.

Небезпека використання екологічної теми в політичних цілях полягає в тому, що реальні екологічні проблеми, якими потрібно займатися на державному рівні, при цьому замовчуються. З’являється нове явище — екотероризм, який використовує питання екології як інструмент маніпуляцій. Тому важливо всім разом дати відповідь на запитання, чого ми хочемо: справжнього сталого розвитку, енергетичної безпеки і незалежності, екологічно чистого виробництва, потужного прогресу та інвестицій чи лише декларування підтримки розвитку «зеленої» економіки та, насправді, гальмування цього процесу?

На брифінгу був підписаний Меморандум про співпрацю між главами профільних асоціацій для спільної боротьби з екологічними маніпуляціями, які призводять до закриття або відмови від запуску стратегічно важливих для економіки України проектів та блокують надходження іноземних інвестицій в країну.

Сьогодні Асоціація професійних екологів започаткувала прекрасну ініціативу – боротьбу з маніпуляціями на екологічні теми, коли різні псевдо-екоексперти блокують розвиток відновлювальної енергетики. Дякую Людмилі Циганок за правильну ініціативу, з нашої сторони буде повна підтримка вашим починанням!

 Andrii Tsybulko, Chairman of the Board of Center for Energy Security of Ukraine
в News

Презентація програми «Енергодім» від Фонду енергоефективності